България на победа от спечелване на квалификацията в София

Важният двубой между България и Финландия, който ще определи победителя в групата ще се изиграе в неделя от 18:30 ч.

Българският национален отбор за девойки до 19 години продължава с успешното си представяне в европейската квалификация, която се провежда в столичната зала „Христо Ботев“, и вече е само на една победа от класиране за шампионата на Стария континент!Момичетата на Димо Тонев победиха Естония с 3:0 (25:14, 25:22, 25:21) във втория си двубой от група Е. Така младите ни волейболистки събраха актив от 5 точки и преди последния си мач срещу Финландия заемат втората позиция. Именно финландките са лидери с 6 точки, след като по-рано днес надиграха Норвегия с 3:0.

Топреализатор в мача с Естония стана капитанът на тима Моника Кръстева с 11 точки. Радостина Маринова добави 9 точки, а Ани Боздева завърши с 8 точки. За естонките най-резултатна бе Керту Лаак с 9 точки.

Ето и какво каза след мача за сайта на БФВолейбол селекционерът на тима Димо Тонев:

„Труден мач. Тежко играем, но мисля, че момичетата вече усещат напрежението с утрешния (б.а. днешния) финал, който трябва да се изиграе срещу Финландия. И ние и те сме с две победи, което значи, че който победи утре (б.а. днес) ще се класира. Караме си всичко по реда. Два мача, две победи. Ще с подготвим както ние си знаем и можем за последния ни двубой, и излизаме да играем.“

„Те сервираха просто невероятно. Никой от нашия отбор не може да сервира по този начин, както те го правеха. Беше много трудно да посрещнем тези удари от началната линия и това ни създаде доста проблеми“, заяви след срещата либерото Лора Орав.

Мнението на състезателката сподели и селекционерът на Естония Пийтър Вахтра. „Беше тежък мач срещу силен съперник. Разликата дойде от техния сервис. Имат много, много добър начален удар, с който ние не успяхме да се справим. Затова и когато имахме преднина от няколко точки във втория и третия гейм, не успяхме да я задържим и да затворим поне един от геймовете в наша полза“, коментира треньорът.

Статистика от мача можете да видите тук.

Фотогалерия от двубоя можете да разгледате тук.

Видео от последната точка и радостта на нашите момичета след финала можете да изгледате тук.

Важният двубой между България и Финландия, който ще определи победителя в групата ще се изиграе в неделя от 18:30 ч. Преди това от 16:00 ч. на полето ще излязат Норвегия и Естония. Двата тима нямат победа до момента и загубиха всякакви шансове за класиране на Евроволей 2016 в Унгария и Словакия.