Красен Кралев връчи почетния знак на ММС „Венец на победителя“ на Георги Мърков

Спорт

03-04-2016, 06:23

Снимка:

ММС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красен Кралев: От януари проверяваме за допинг всички олимпийци

Красен Кралев подкрепи инициативата за скулптура на Христо Стоичков

Красен Кралев: България ще има отбор в Световните боксови серии от следващата година

Красен Кралев: 2018 г. ще бъде годината на България в спорта

Красен Кралев: Скоро ще представим проекта за Висшата лига

Красен Кралев: Хората останаха разочаровани от Григор Димитров

Красен Кралев във Фейсбук: "Битката" за Банско мина границите на нормалното поведение

Красен Кралев: Направихме работна среща за Висшата лига

Министър Кралев ще открие най-новия спортен комплекс на Велико Търново "Балкан Арена"

Министър Кралев: Подкрепяме спортове, които показват с работата си, че го заслужават

Министър Кралев: Не укорявам по никакъв начин Габриела

Кралев: България не е сред държавите с най-много спортисти, уличени в употреба на допинг

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетния знак „Венец на победителя“ на олимпийския шампион по борба в категория до 62 кг. от Мюнхен’72 Георги Мърков. Церемонията се състоя на Eвропейското първенство по борба за юноши и девойки до 23 г. в Русе. Георги Мърков беше награден и от председателя на Българска федерация по борба Валентин Йорданов и от председателя на Европейския съвет по борба Цено Ценов.

"За мен е чест да връча най-високото държавно отличие в сферата на спорта на едно от най-големите имена в българската борба", каза министър Кралев. Той припомни, че Георги Мърков е третият представител на борбата, удостоен с "Венец на победителя" след Боян Радев и Валентин Йорданов. "Борбата е един от успешните български спортове, от които ще очакваме да ни зарадват отново с медали от предстоящите олимпийски игри Рио 2016", добави Красен Кралев. Министърът похвали организацията на първенството и условията, които предлага Булстрад Арена.

Министър Кралев беше награден с почетен плакет на Международната федерация по борба от Цено Ценов, а председателят на Българска федерация по борба Валентин Йорданов му връчи почетен медал на Европейското първенство по борба за юноши и девойки до 23 г.

Заедно с Цено Ценов министър Красен Кралев участва в награждаването на победителите в категория до 57 кг. свободен стил.

Георги Мърков е бронзов медалист от световното първенство в Едмънтън през 1970 г, световен шампион в София през 1971 г. и европейски шампион от първенството в Катовице от същата година. Носител е на орден „Стара планина“ I степен. Георги Мърков е народен представител в 42-то Народно събрание и заместник-председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. На 5 април тази година Георги Мърков ще навърши 70 години.

„Венец на победителя“ е почетен знак на Министерството на младежта и спорта, който беше учреден в края на 2015 г. С най-високото държавно отличие в сферата на спорта се удостояват заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт и за издигане на спортния престиж на нацията. Освен на тримата известни български борци, до този момент почетния знак е връчван още на Стефка Костадинова, Димитър Пенев, Христо Марков, Любомир Ганев, Валентин Златев и посмъртно на Трифон Иванов.