Отнемат купените шофьорски книжки (обзор)

Премиерът събра на среща в петък представители на МВР и прокуратурата за корупцията в ДАИ

Мерки срещу корупционните практики за вземане на шофьорски книжки са обсъдени на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

На срещата е посочено, че е необходимо да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им.

В тази връзка на МВР ще бъде възложена проверка на валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съвещанието се провежда след констатираните злоупотреби и корупционни схеми в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" при спецакцията преди два дни, при която беше задържан и шефът на бившата ДАИ Цветелин Цветанов.

В срещата при премиера са участвали МВР шефът Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски, директорът на СДВР Младен Маринов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

Според официалната статистика, през 2015 г. у нас са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души. Ранени са 8971, от които 6676 леко и 2295 са тежко пострадали.

Последната специализирана акция на ГД "Национална полиция", проведена от 29 февруари до 6 март т.г., е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта.

Броят на установените неправоспособни водачи е 580.