Гръцкият парламент прие закон за бежанците

Свят

02-04-2016, 09:39

Снимка:

makthes.gr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гръцкото правителство се надява с изпълнението на споразумението да бъде спрян неконтролируемият бежански поток

Гръцкият парламент прие закон за бежанците и мигрантите, необходим за изпълнението на споразумението между ЕС и Турция по бежанския проблем, предадоха информационните агенции.   

Законът урежда връщането на мигранти от гръцките острови в Турция, което трябва да започне от 4 април.    

Гръцкото правителство се надява с изпълнението на споразумението да бъде спрян неконтролируемият бежански поток, който е най-големият за времето след Втората световна война.

Гласуването на закона беше поименно. Той беше подкрепен от 169 депутати при необходими 151 гласа за неговото приемане. „За” гласуваха депутатите от управляващите партии „Сириза” и „Независими гърци”, както и коалицията между ПАСОК и партията „Потами”. Против документа се обявиха 107 депутати - от „Нова демокрация”, „Златна зора”, Комунистическата партия и Съюза на центристите.  

Двама народни представители от управляващата коалиция, които одобриха закона по принцип, не подкрепиха един от неговите текстове – за съкращаването на срока за разглеждане на молбите за предоставяне на убежище от 28 на 14 дни. Единият от депутатите гласува против, а негова колежка се въздържа.  

При обсъждането на документа на парламентарното заседание гръцкият министър на вътрешните работи Панайотис Курумплис отправи остри критики към ЕС. Той упрекна общността в некомпетентност и неспособност да се справи с бежанците.

Той отправи обвинения към представителите на „Нова демокрация”, че вредят на туризма, като предупреждават за вероятност от епидемии заради бежанците.