Мигрантите ще се кълнат, че подкрепят европейските ценности

Свят

02-04-2016, 08:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По искане на белгийските власти ще подписват декларации за това

Имигрантите, пристигащи в Белгия от страни извън ЕС, в бъдеще ще подписват декларация,че приемат местните ценности, за да получат право да пребивават в страната, предадоха информационните агенции.

Очаква се във връзка с това белгийският парламент да приеме законова уредба през близките няколко месеца, съобщи Лоран Мутамбай - представител на офиса на държавния секретар на Белгия по въпросите на миграцията.
Предвижда се пристигащите в страната, които искат да останат за период, по-дълъг от три месеца, да бъдат задължени да подпишат специално заявление. То ще включва и ангажимент за предотвратяване на всеки опит за извършване на терористичен акт и за информиране на властите при наличие на такъв опит.
„Много хора пристигат в Белгия от страни с други ценности. Ако искат да изградят живота си в Европа, няма проблем, но трябва да декларират, че приемат нашите ценности.” – цитира агенция „Ройтерс” коментар на Мутамбай по предстоящите нормативни промени.
Задължението за подписване на такова заявление ще се отнася както за бежанците, така и за студентите.
Намерението на властите за въвеждане на подобна мярка предизвика критична реакция то страна на организацията ORBIT, която работи с мигранти. Според неин представител, подобно изискване е дискриминационно и ще подхранва предубежденията към имигрантите.