Пререгистрират всички таксита до края на годината

Общество

02-04-2016, 08:24

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От 300 до 1000 лв. според общината ще е върнатият патентен данък

Всички таксита трябва да бъдат пререгистрирани в общините до Нова година. Това предвиждат промените в Закона за автомобилните превози (ЗАП), внесени при обсъждането между първо и второ четене в НС на промени в Закона за местните данъци и такси. Промените са внесени от депутати от ГЕРБ, България без цензура, Патриотичния фронт, ДПС и Реформаторския блок, пише standartnews.com. Разрешенията за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадени от общините, запазват действието си до датата на издаване, но не по-късно от 31 декември 2016 г., гласят новите промени. Общините издават разрешенията на всеки конкретен таксиметров автомобил за срок от една година. Така разрешенията, дадени от 1 януари до влизането в сила на промените на ЗАП, ще важат само до края на тази година.
В разрешението вече ще се вписват данните и за водача, който извършва дейността от името на регистриран таксиметров превозвач, но за своя сметка. Разрешенията ще може да се дават и за срок по-малък от една година. Разрешението ще се връчва на водача, след като е платен данъкът на таксито за срока, до който то е валидно. Общината ще води публичен регистър на издадени разрешения.
С промените в Закона за местните данъци и такси се връща патентният данък на такситата, като размерът му ще е бъде от 300 до 1000 лв. за различните общини и ще се плаща за всяко отделно такси. Внесеният на 2 март в парламента проект от група депутати от ГЕРБ, АБВ, "Патриотичен фронт" и "България без цензура" предвиждаше патентният данък да е от 400 до 1000 лв., но от АБВ поискаха долният праг да е 300 лв., с мотива, че приходите на такситата в малките общини са ниски. В името на разбирателството от ГЕРБ отстъпиха.

Промените ще върнат със задна дата от 1 април 2016 г. възможността таксиметровите водачи да работят от името на регистрирани превозвачи, но за своя сметка. С последните промени в ЗАП от края на 2015 г. беше поставен срок до 1 април, в който водачите на таксита бяха задължени или да сключат трудови договори с фирма превозвач, или да регистрират собствени дружества за таксиметров превоз.