1 млрд.лв. инвестиции за зимни спортове отидоха в Косово вместо в България

Идеята за проекта "Дестинация Рила" се сблъска със съпротивата на Зелените, обединени в коалицията „За да остане природа в България“

„Вероятно сте чували за Косово, но не и за ските там. По света повечето хора знаят, че през 1998 година там избухва война между православните сърби и етнически албанци, които са мюсюлмани. Днес, за Съединените щати и за 110 други държави, Косово стои като най-новата страна в Европа“ - това пише в репортаж на „Ню Йорк Таймс“, цитиран от в. "Труд". В текста, със заглавие „Ски в Косово. Изоставените лифтове и всичко останало“, се разказва как там се възраждат ски спортът и зимният туризъм.
Основно внимание е обърнато на проекта в Брезовица, който се осъществява от френски консорциум – част от фирмите в него искаха да направят огромна инвестиция в нашата Рила планина под името „Рила Дестинейшън“. Чужденците имаха програма за влагане на 500 милиона евро. Трябваше да бъдат изградени ски и голф комплекс между Говедарци и Сапарева баня. За целта няколко фирми, френски и български, влязоха в партньорство. Подкрепа за инвестицията заявиха от посолството в лицето на Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на западната държава у нас.
Идеята се сблъска със съпротивата на Зелените, обединени в коалицията „За да остане природа в България“.
Въпреки уверенията на компаниите, ангажирани със строителството, че „Дестинация Рила“ ще открие близо 10 000 работни места в региона, шепата НПО-та от природозащитното обединение направиха всичко възможно да спрат проекта. Бе забавен новият план за управление на Националния парк Рила, който е от ключово значение за инвеститорските намерения. Започнаха да настояват за вкарване на нова зона в мрежата от защитени територии „Натура 2000“, наречена „Рила-буфер“. В крайна сметка чуждите компании се отказаха от борбата с българските еколози и се оттеглиха.
А сега „Ню Йорк Таймс“ пише: „През април миналата година, френски консорциум подписа договор с търговското министерство на Косово, за да върне Брезовица обратно към живота. Планът беше толкова амбициозен, че много от местните жители не бяха сигурни, че ще сработи. Група от някои от най-големите фирми в света за развитие на отдих курорти - MDP Consulting, на инженерингова фирма Egis и Compagnie Des Alpes, най-голямата в света за управление на ски зона компания, зад френските ски курорти като Вал д'Изер, Тине и Мерибел (част от тях избрали първо България – б.а.), се съгласи да инвестира половин милиард долара, или около 410 милиона евро през следващите 17 години, за да направи Брезовица един от най-големите, ако не и най-големият, планински курорт на Балканите“.
Според US изданието обхватът на предложението е умопомрачителен. Работата може да започне още това лято. Когато бъде завършен, курортът ще има денивелацията на Крестед Бют, на около 2600 фута. Броят на хотелските легла ще нарасне от 700 на 7000. Посетителите ще имат 100 мили писти, високоскоростни лифтове и три свързани с въжена линия села.
„Косово е абсолютно готово за подобно нещо“, казва пред „Ню Йорк Таймс“ Паскал Рю, главен изпълнителен директор на MDP Consulting и лидер на френския консорциум. И допълва: „Брезовица може да бъде перлата на Балканите“.
Съседите развиват бранша
„От другата страна на Балканите, няма никакво съмнение, че ски туризмът е в силен период. „Екосайн“, канадска фирма за планинско планиране, е завършила 15 генерални плана за нови и драстично реорганизирани курорти, включително три в Македония, четири в Сърбия и два в Гърция“, пише още в текста на „Ню Йорк Таймс“, в който няма и дума за България. Базираната в Дубай фирма, през декември обявила плановете си за изграждане на „туристически град“ с хиляди ваканционни къщи в близост до Белашница, планина на Босна. А Копаоник, най-развитият ски курорт в Сърбия, добавя нов отопляем лифт и нов хотел.
Изданието разказва и за настроенията на местните хора.
„Дядото на Игор - Радойко Николчевич, е първият генерален мениджър на ски зоната, след като курортът е открит през 1954 г. През 70-те години той строи колиба, която ще се превърне в днешната пицария „Тина“.
„Ние сме щастливи, че искат да инвестират в курорта, но никога в живота си не съм се страхувал толкова за бъдещето си, както в момента", казва Игор.