Ивелина Василева: Замърсяването със сероводород в Бургас не носи риск за здравето на хората

Новините

01-04-2016, 16:41

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Наложената глоба е в безпрецедентен размер - 250 000 лв.

Нормата за замърсяване със сероводород в нощта срещу 31 март в Бургас е била превишена 36 пъти, но това не носи риск за здравето на хората. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред журналисти в Народното събрание. 
„Тежестта на нарушението налага по-висока санкция в размер на 250 000 лв.
Слава на Бога, превишаването на тази норма не носи рискове за здравето на хората. Усетена е силна миризма. Нивата на превишенията са такива, че не създават пряк риск за здравето.
Но категорично недопустимо е това. Затова колегите от регионалната инспекция са предприели действия. Ще се действа безкомпромисно.
От вчера сутринта състоянието на качеството на въздуха в района е нормално, в норми. Няма опасност за здравето на хората”, заяви Ивелина Василева.
Тя обясни случилото се така: „В нощта срещу 31 март беше отчетено превишение в размер на 36 пъти над допустимата норма сероводород съдържание на атмосферния въздух в района на „Лукойл Нефтохим”-Бургас. Това обгазяване беше усетено наблизо в населените места – в Долно Езерово, Лозово, включително и в град Бургас. Това е недопустимо. Операторът „Лукойл Нефтохим”-Бургас е допуснал нарушение на законодателството.
Не се е съобразил с изискванията на комплексното разрешително, което има. Установено е от регионалната инспекция, че са извършвани тестови наладъчни работи по една от инсталациите и това е станало причина за превишаването на допустимата норма.
Затова вече са издадени протоколите с констатациите на регионалната инспекция. Подготвя се актът, който ще бъде връчен на оператора и ще бъде наложена санкция.”
По думите на Василева глобата е безпрецедентна, защото до миналата година най-високата възможна санкция е била 100 000 лв.