Лавров: Новият генерален секретар на ООН трябва да е от Източна Европа

Всички останали региони вече са имали представители на този пост

Според външния министър на Русия Сергей Лавров новият генерален секретар на ООН трябва да бъде избран от страните от Източна Европа, защото всички останали региони вече са имали представители на този пост, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. "Новият генерален секретар трябва да е от страните членки на източноевропейската група", заяви Лавров по време на своята среща със сръбския си колега Ивица Дачич.


Той поясни, че има пет регионални групи в ООН и "всички, освен източноевропейската, вече на различни етапи от съществуването на ООН е делегирала свои представители на поста генерален секретар". "Този път ние, както и всички страни от източноевропейската група, смятаме че трябва да изберем такъв от нашите граждани".


Лавров заяви, че страната му желае възстановяването на равноправни отношения с НАТО. "Не сме развивали тези отношение. Ние сме за възстановяването им на основата на равноправието", заяви Лавров. Той добави, че Русия не желае конфронтация с НАТО, но "от страна на Алианса ние виждаме, как агресивни стремежи се въплъщават в живота под лозунга на заплахата от Изтока, която не съществува".