Обсъждат мерки за отнемане на нередовно издадени шофьорски книжки

Това се случи на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов, директора на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски и директора на СДВР Младен Маринов, със заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и административния ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. Съвещанието беше в резултат на констатираните злоупотреби и корупционни схеми в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при съвместната операция на ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата преди два дни.

На срещата бяха обсъдени мерките, които трябва да се предприемат във връзка с фалшифицираните изпитни протоколи, както и преустановяване на констатираните порочни практики. Посочена беше необходимостта да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им. В тази връзка на МВР ще бъде възложена проверка на валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации.

Според официалната статистика, през 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 (от които 6676 леко и 2295 тежко). Последната специализирана акция на ГД „Национална полиция”, проведена от 29 февруари до 6 март т. г., е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 580.