Бъчварова: Не сме установили терористи на територията на България

Видеонаблюдението подпомага полицаите по време на специализирани операции, подчерта вътрешният министър

Не сме установили терористи и чуждестранни бойци на територията на България. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в парламента, предаде Фокус. По отношение на данните, които са изпратили хърватските служби, че на територията на България има терористи министърът заяви, че по този случай работят от ДАНС. "Всички сигнали, които се получават, се проверяват. Работим много активно и вчера имахме възможност да уверим директора на Европол в това как работим превантивно и доста активно", подчерта още Бъчварова.


В отговор на въпрос дали има разхождащи се терористи в България, министърът заяви: "Не сме установили такива в България, както и не сме установили и чуждестранни бойци в България". В отговор на въпрос колко от камерите на ГД "Гранична полиция", разположени по граничната бразда на границата ни с Турция работят, министърът на вътрешните работи заяви: "Искам да ви помоля по темите, свързани с границата да запазим линия на дистанция от актуалната информация, за да не се явим подпомагащи дейността на трафикантите", обясни още Бъчварова.


Министърът на вътрешните работи изрази надежда, че ще бъдат гласувани и на второ четене законовите промени, според които осъден за агресия и саморазправа на пътя може да получи до три години затвор. По време на парламентарния контрол Бъчварова отчете, че в рамките на полицейска операция до момента са проверени близо 2500 човека и над 1500 автомобила, предаде БНТ. Тя допълни, че камерите позволяват бърз мониторинг на това, което се случва на обществените места. Видеонаблюдението подпомага работата на полицаите по време на специализирани операции, каза още Бъчварова.