Откриват до края на годината най-голямата на Балканите фабрика за рециклиран текстил

Региони

01-04-2016, 06:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Немският предприемач ще сложи контейнери за стари дрехи в цялата страна

Първите контейнери у нас за стари дрехи вече са поставени в Пловдив. Освен облекла в тях се предават употребявани кърпи, хавлии, завеси, покривки,пише в. "24 часа".
В следващите 3 г. в цялата страна ще бъдат разположени 1000 съда. Събраните в тях дрехи ще се транспортират до най-голямата и модерна фабрика на Балканите за сортиране, преработка и рециклиране на текстил, чието строителство стартира до 2 седмици край Пловдив.
Предвижда се тя да заработи в края на годината. Инвестицията в контейнерите и в новото предприятие е на немския предприемач Райнер Зигмунд. Идеята му е да пренесе у нас западния модел за пълно оползотворяване на изхвърляния текстил.
В този бизнес Зигмунд има 25-годишен опит. Компанията му е била една от първите, която слага контейнери за дрехи в Югозападна Германия. У нас той притежава търговска верига за дрехи втора употреба с над 20 магазина. В с. Катуница е сортировъчният център, открит преди 15 г. В него се преработват дрехи втора употреба от Европа. Капацитетът е 200 т месечно.
Пет пъти по-голям - 1000 т, ще е на втората фабрика до Пловдив, в която ще пристига употребяван текстил както от страната, така и от Европа. “Заводът ще е върху терен от 6000 кв. м. В сградата и машините ще бъдат вложени около 4 млн. лв. В него ще работят около 150 души на 3 смени”, каза Зигмунд.