Монополът на енергото приключва днес

Портфейл

01-04-2016, 06:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

20 са лицензираните доставчици на ток, смяната става за 20 дни

От днес става факт свободният пазар на електроенергия. Битовите потребители на електроенергия от могат да преминат от регулирания към свободния пазар, ако намерят доставчик, който да направи по-добро ценово предложение от тези на трите ЕРП-та у нас.
„Всеки потребител може сам да избере доставчика си на ток сред над 20 лицензирани търговци на ток, активни на свободния пазар“, казва пред  „Труд“ изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Той уточни важна подробност - и да преминете към друг търговец, вие оставате клиенти на дружеството, което е собственик на мрежата. В различните региони на страната това са „ЧЕЗ Разпределение“, „ЕВН България Електроразпределение“ и „Енерго Про Мрежи“.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов уточнява, че смяната на доставчик ще става с подаването на едно заявление. То е от 2 страници, налично е на страницата на КЕВР - http://www.dker.bg и и в него всеки желаещ да го направи трябва да попълни своите данни.
Според инструкцията процедурата ще трае 20 дни. Преминаването към новия доставчик ще става само на 1-во число от месеца, така че първите битови клиенти могат да се появят на свободния пазар още на 1 май 2016 г. Документите ще може да се внасят, както от самите клиенти, така и от новия им доставчик, когото те просто трябва да упълномощят да движи процедурата от тяхно име. Нотариалната заверка на тези пълномощни ще се прави от бъдещия им снабдител и ще е напълно безплатна за клиентите.
„Предвидена е графа за характера на потреблението. Това означава, че ако се сменя доставчикът за фирма, тя да посочи с какво преобладаващо потребление е - дневно или нощно. За три дни трябва да се направи проверка дали клиентът няма стари неплатени сметки за ток. Тя също ще става служебно, като електроразпределителното дружество, информирайки предишния снабдител за оттеглянето на клиента му, ще получава информация дали той си е уредил сметките. Ще се провери и дали потребителят не е подписал договори и с други доставчици за същия обект“, каза още Иванов.