"Легнали полицаи" ще ограничават скоростта по магистралите

Общество

01-04-2016, 05:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те ще са много по-широки и по-плавни, за да се изключат инциденти с невнимателни водачи

Ограничаващи скоростта препятствия тип „легнал полицай“ ще бъдат разположени по пълното протежение на всички български магистрали. Това трябва да стане до началото на лятото, преди да е започнал курортният и отпускарски сезон, пише „Труд“ като се позовава на информация от експерти по проекта.
Предложението е внесено от ръководството на КАТ и вече е съгласувано с Агенция „Пътна инфраструктура“.
По закон не е необходимо мярката да бъде гласувана в парламента, но бърза проверка на нашия вестник установи, че тя среща пълната подкрепа на депутатите от всички парламентарни групи.
Инициативата е превантивна срещу безобразното шофиране със скорост, далеч надвишаваща разрешените 140 км/ч по магистралите, разкриха от ведомството и допълниха: „Това се оказва единственият начин да бъде спряна веднъж завинаги войната по пътищата на нашата страна.“
Черната статистика говори достатъчно красноречиво: От началото на тази година до вчера в страната са загинали в пътни инциденти 129 души. През изминалата 2015 г. 708 души са намерили смъртта си на пътя.
Магистралните „легнали полицаи“ ще се различават от тези по улиците в градовете. Те ще са много по-широки и по-плавни, за да се изключат инциденти с невнимателни водачи. Освен това ще бъдат разположени на всеки десетина километра шахматно и полентово - един в скоростната лента, по-нататък в средната, в ускорителната и т.н. с цел максимална концентрация на шофьора.
„Особено полезни ще са през нощта, защото ще направят заспиването зад волана практически невъзможно“, коментират новата мярка психолози.