В Семинарията искат да играят ръгби

Търсят съдействие от федерацията

Столичната Духовна Семинария проявява интерес възпитаниците да играят ръгби. Официално запитване е постъпило от учебното заведение към федерацията ни по ръгби.

Поискано е съдействие за методическата подготовка на семинаристите – бъдещи богослови, свещеници и църковни служители, както и за евентуални тренировки.

От федерацията са готови да съдействат на Семинарията и да я снабдят с нужните екипи.

Според Атанас Зафиров, президент на българската федерация по ръгби, този спорт придобива все по-голяма световна популярност и настига по интерес футбола.

В някои страни ръгбито е направо религия, категоричен бе той. По думите му то развива качества и умения за цял живот - физически и морални. Основното при ръгби е колективният дух и целеустремеността на отбора.

Играта има съревнователен физически характер и е тактическо и индивидуално предизвикателство.

Ръгбито е отлично средство за възпитаване в отделната личност на решителност, смелост, настойчивост, инициативност, самообладание, колективизъм, дисциплина и самодисциплина, редица човешки добродетели, оказващи съществено влияние върху развитието на индивида в обществото.

Атанас Зафиров, който е и член на парламентарната комисия по отбрана, е предложил на началника на отбраната ръгбито да влезе в подготовката на военните ни.

Досега в спортната подготовка на военните се е залагало на развитието на качества като бързина и енергия, а сега се иска да се поддържат и качества като сила и мощ. В Грузия например военните тренират ръгби.

Около 3000 души у нас се занимават с ръгби. Имаме около 30 клуба, 20 са детските ръгби клубове. 25 наши професионални състезатели играят за големи европейски клубове.

На родна почва ръгбито е познат спорт от 60 години.