Наши служители се включват в нови звена на Европол

Политика

31-03-2016, 16:18

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

България и Европол – заедно в мащабна акция

Директорът на агенцията е впечатлен от напредъка ни в борбата с контрабандата и трафика

Директорът на Европол Роб Уейнрайт е впечатлен от напредъка на България в борбата с контрабандата на цигари и трафика на хора през последната година. След среща с премиера Бойко Борисов Уейнрайт съобщи, че наши служители ще участват в двете нови спецзвена - за борба с тероризма и трафика на хора, и за противодействие на контрабандата. Бойко Борисов уточни, че българските офицери ще изпълняват ръководни роли.


След като благодари за тясното сътрудничество със службите в България Роб Уейнрайт заяви, че Европол ще продължи да помага на страната ни в борбата с тероризма и корупцията.
"И отново потвърждавам ангажимента към министър-председателя за подкрепа от наша страна, така че Европол е готов да съдейства в усилията ви за борба срещу корупцията", каза той.
"След Париж и Брюксел службите работят много ефективно по противодействие на терористичните мрежи, които се поддържат от канали, ръководени от високопоставени международни престъпни синдикати", обяви шефът на Европол.


От своя страна премиерът Бойко Борисов обяви, че информация непрекъснато се споделя с партньорите по формулата две по две. Не пожела да коментира в детайли информация от сръбската преса, позоваваща се на френското разузнаване, че през страната ни преминават терористи, но припомни, че след последните атентати в Париж, в България е задържан един от организаторите. Призова по тази тема да не се шуми в публичното пространство.
"Не заради друго, онези хора оттатък гледат телевизия и когато им се дадат достатъчно основания от някой такъв като мене или друг колега, променят плановете си", напомни премиерът.


Преди дни гръцките служби са предотвратили тръгването към българската граница на 500 бежанци. Ежеминутно се следи движението в тези центрове, декларира Борисов. Той беше категоричен, че няма нехуманно отношение към нарушители на границата, в каквото България е упреквана от чуждите медии. "Има държави, в които като отидат официално, властите им взимат всичко, което имат, и моля ви, напишете тогава, че без никой да ни кара десетки ТИР-ове с храни, вода, одеяла, горива изпратихме и в Македония, в Гърция, защото сме хуманни. Хуманно ли е да ги допуснеш вътре в страната и да ги оставиш в калните локви, както са в Гърция", заяви премиерът Бойко Борисов.