Вдигат подземна ледена стена около АЕЦ „Фукушима”

Това ще предотврати изтичането на радиоактивна вода в почвата

Компанията оператор на авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1", е започнала замразяването на почвата с цел създаване на "подземна защитна стена" по периметъра на станцията. Инженерите смятат, че това ще предотврати изтичането на радиоактивна вода в почвата. Изпълнението на всички предвидени по плана работи ще отнеме около осем месеца, съобщава ТАСС.Местните експерти отбелязват, че проектът за създаване на вечно замръзнал слой около атомната електроцентрала няма аналог в световната практика. Общата дължина на стената, която ще се спуска на 30 м под земята, ще бъде около 1,5 км.
Благодарение на тази стена в съчетание с други мерки компанията смята да намали обема на проникващата под станцията вода осем пъти - от 400 до 50 тона в денонощие.
Аварията на АЕЦ "Фукушима-1" стана през март 2011 г., когато поради удар от цунами в станцията излязоха от строя системите за енергоснабдяване и охлаждане. В резултат на това в три от енергоблоковете се стигна до разтопяване на горивото, което поради високата си температура проби защитните корпуси на реакторите.
За охлаждането им сега в тях непрекъснато се налива вода, която изтича през пробойните, изпълва подземните етажи на енергоблоковете и дренажната система, и трябва също така непрекъснато да се източва. Част от нея се смесва и с подпочвените води.
След аварията жителите от околните райони бяха евакуирани, а около станцията е обявена забранена зона, която в последно време се свива в резултат на провежданата дезактивация на заразената местност. Предполага се, че АЕЦ "Фукушима-1" ще бъде напълно демонтирана след 40 години.