Хагският трибунал оправда радикалния сръбски лидер Воислав Шешел

Обяви освобождаването му

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) призна лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел за невинен по всички обвинения и обяви неговото освобождаване. Съответното решение беше обявено днес от председателстващият съда Жан-Клод Антонети, предаде РИА Новости.


МНТБЮ в Хага обяви присъдата на Воислав Шешел за престъпления по време на въоръжените конфликти на Балканите през 1991 - 1993 година. Обвинението включваше общо 9 точки, свързани с престъпления срещу човечеството, нарушения на законите и обичаите на войната в Босна и Херцеговина, Хърватия и автономна провинция Войводина (Сърбия).


Прокуратурата поиска той да бъде осъден на 28 години затвор. Шешел отрича обвиненията, но, според източници, очаквал да получи 25 години затвор. Лидерът на сръбските радикали твърди, че съдът в Хага има политически, а не юридически характер и, че повечето от сърбите, които са държани там, са невинни. Сегашният президент Томислав Николич и премиерът Александър Вучич са мои съучастници. Никога и нищо не съм правил без тяхно участие. Това каза лидерът на Сръбската радикална партия /СРП/ Воислав Шешел по-рано днес, преди да чуе присъдата си.


"Когато заминах за Хага Вучич поръча и закупи за партията подслушвателна техника. Той подслушваше и Томислав Николич. По-късно в ареста в Хага ми предаде стенограмите от записаните разговори. Александър Вучич предполагаше, че много скоро ще се саморазправя с Николич и ще го махна от ръководния пост в СРП. Той очакваше да го назнача за свой заместник. Разбира се, подобно нещо не ми е минавало през ума ми", обясни той пред "Нюзуик", цитиран от "Стандарт".