Дрон затри още един от главатарите на ДАЕШ

Най-вероятно е бил управляван от водената от САЩ коалиция, уточняват от Сирийския център за наблюдение на човешките права

При удар с безпилотен самолет близо до фактическата столица на ДАЕШ Ракка е бил убит един от главатарите на терористичната групировка, който пътувал за провинция Алепо по заповед на върховния водач. Това обявиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от Франс прес. Неговата смърт е последният от серията удари, претърпени от екстремистката групировка през последните седмици и идва дни след като подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили отвоюваха обратно древния град Палмира от ДАЕШ.


Абу ал Хиджа, високопоставен командир в йерархията на терористичната групировка, е бил убит късно в сряда при удар от дрон, който "най-вероятно е бил управляван от водената от САЩ коалиция", уточняват от сирийския център.Той е пътувал за Сирия от Ирак по заповед на главатаря на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади, твърди още базираният във Великобритания център.


Абу ал Хиджа е последният високопоставен член на ДАЕШ, убит през последните седмици. През миналата седмица американските сили убиха зам.-главатаря на ДАЕШ Абд ар-Рахман Мустафа ал Кадули. По-рано този месец един от най-прочутите командири на терористите – Умар ал Шишани, също почина, след като беше тежко ранен при американски удари. Ръководството на ДАЕШ е отслабено, коментира шефът на сирийския център Рами Абделрахман и разкрива: "Без инфилтрация в ДАЕШ, тези убийства нямаше да бъдат възможни".


Отвоюването на Палмира, известна като "Перлата на пустинята", се разглежда като най-големия удар във войната срещу ДАЕШ в Сирия. На Абу ал Хиджа му е било разпоредено от Багдади да пътува от Ирак за провинция Алепо близо до турската граница, за да наблюдава съпротивата на ДАЕШ на офанзивата на подкрепяните от САЩ бойци на водените от кюрдите Сирийски демократични сили.


"Сраженията, които са били особено ожесточени през последните четири–пет дни, може да доведат до прогонването на ДАЕШ от района и изтикването й на изток в провинция Ракка", изтъква Абдел Рахман. Висш представител на Пентагона заяви по-рано тази седмица, че ДАЕШ губи битката срещу предвожданата от САЩ коалиция и в Сирия, и в Ирак, дори след като терористите продължават да организират атаки в чужбина, като самоубийствените атентати, при които загинаха над 30 души в Брюксел на 22 март.