Цацаров: Поне половината от задържаните от ДАИ ще бъдат обвинени

Корупционна схема в ДАИ се повтаря, само съставът се мени

Общо 16 души са задържани при операцията, свързана с агенцията "Автомобилна администрация", съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че както действията по разследването, така и всички други действия по самата операция са продължили през цялата нощ, а извършените претърсвания и изземвания на различни адреси са 54.

Не можем да очакваме, че всички задържани 16 лица ще получат обвинения, но се очаква да бъдат обвинени 7 или 8 длъжностни лица от състава на изпълнителната агенция, посочи Цацаров и припомни, че е задържан и изпълнителният директор.

Главният прокурор отбеляза, че в агенцията е концентриран огромен интерес, свързан с издаване на лицензионни, регистрационни и всякакви други документи на превозвачи, освен това полагане на изпити и оценка на резултатите от тези изпити не само за любители шофьор, но и за професионални шофьори. Това концентрира на практика огромен интерес в агенцията, това е източник на корупционен риск и съответно корупционна схема, допълни той.

Цацаров обясни, че има няколко линии на разследване. Една от тях е съзнателното манипулиране на изпитите. При разследването, например, във Видин у инспектори, които трябва да проведат изпит, са открити готови решени тестове.

Ние провеждаме тази операция, ще изправим пред съд хората, участвали в тази корупционна схема, но тя ще се възпроизведе отново, предупреди главният прокурор. Според него държавата трябва да прецени дали всичко това да продължава да бъде концентрирано в едно структурно звено и дали тези режими трябва да продължават по този начин.