Порошенко призова Запада да помогне на Украйна срещу руската агресия

От Вашингтон Порошенко призова международната общност да преразгледа отношението си към доставянето на оръжия за Украйна

Украинският президент Петро Порошенко призова западните държави, които са гаранти за териториалната цялост на Украйна по силата на меморандума от Будапеща, да възстановят върховенството на международното право и да помогнат на страната да изгради независимо бъдеще, предадоха информационните  агенции.     

Изявлението беше направено във Вашингтон, пред форума „Продължаващата борба на Украйна за свобода”.

„Имам честта да съм президент на държава, която има уникален принос към ядрената сигурност в света. През 1994 г. Украйна се отказа от третия по големина арсенал с ядрени оръжия.” – заяви украинският президент, цитиран от агенция „Униан”.

Той напомни, че на първата среща на високо равнище по ядрената сигурност през 2010 г., ръководена от президента на САЩ Барак Обама, Украйна се отказа от запасите си с високообогатен уран и продължава да спазва този свой ангажимент.     

По думите му, Украйна е с ключов принос за успеха на инициативата на Обама по ядрената безопасност.   

„Какво получихме в замяна? Получихме гаранции за сигурността на страната в рамките на Будапещенския меморандум от 1994 г. Звучи добре. Но какво се оказа в действителност? Русия просто игнорира гаранциите по отношение на Украйна и осъществи пряка военна агресия срещу моята страна.” – подчерта Порошенко.

„Украинските патриоти дават живота си, защитавайки ценностите, които са скъпи за САЩ и Европа.” – допълни украинският президент.

„Ние, украинците, сме в правото си да призовем западните гаранти в рамките на Меморандума да положат всички възможни усилия за възстановяване на международното право и ред, за да ни помогнат в борбата ни за оцеляване и независимо бъдеще.” – заяви украинският лидер.

Той допълни, че президентът Обама има реален шанс да увенчае мандата си като сложи край на конфликта в Донбас.

От Вашингтон Порошенко призова международната общност да преразгледа отношението си към доставянето на оръжия за Украйна.

Той допълни, че страната е успяла да спре руското настъпление на своя територия е че е получила голяма подкрепа от партньорите си.   

„Но аз никога не мога да си обясня,  нито да обясня на своите съотечественици нежеланието на международната общност да достави оръжие на легитимното украинско правителство и редовната украинска армия, която удържа линията на отбрана, отблъсквайки атаката срещу международния ред. Мисля, че е време да се преразгледа това отношение.” – апелира украинският държавен глава.

По думите му, всяко усилие, което се прави за защитата на Украйна, е инвестиция в дългосрочната сигурност на Запада и устойчивостта на демократичните ценности.

Той допълни, че Русия продължава да изпраща войски, тежка бойна техника и боеприпаси и използва ескалацията на конфликта в Донбас като свое оръдие всеки път, когато се опитва да постигне най-добрия сценарий за себе си.