Божидар Димитров: Ясно е, че влакът на Балканите го караме ние

Директорът на НИМ коментира и разразилия се скандал с произведението на Димитър Талев "Железният светилник"

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров заяви, че се чувства много по-добре и в четвъртък или в петък най-вероятно ще бъде изписан от болница. "Много ми е добре здравето. Просто поради грешка, ме обявиха за инфарктен. А аз не бях. Имам бронхопневмония. Пия антибиотици", добави още той, цитиран от 24 часа.

Професорът не ще и да чува за почивка. "Да си почивам?! В гроба знаете ли колко много ще си почивам - цяла вечност. В миговете, когато ми беше най-тежко, изведнъж си помислих, че ако сдам багажа, ще създам огромна радост на тъй наречените македонци. Затова стиснах зъби и им казах: "Борбата продължава!" Защото много лошо стана с последната им кражба", коментира Божидар Димитров.

Директорът на НИМ коментира и разразилия се скандал с произведението на Димитър Талев "Железният светилник". "Предлагам да не водим дела, мака че и това може. Нека наследникът на Талев да води дело - то при всички случаи трябва да бъде лично. Може да вземе някой лев момчето Но няма да стане много богат, защото става дума за една малка литература на един балкански народ", поясни той.

"Според мен България трябва да създаде един фонд от няколкостотин хиляди лева и появи ли се такова нещо, излиза се със същото заглавие само че така, както си е - в оригинал. Дори и на македонски език може да се преведе този роман", разясни професорът.

"Ние имаме десетки български групи в Македония, които лесно могат да разпространят преиздадения оригинал, буквално за седмици. И това не е незаконно. Ние сме далеч по-силна и мощна държава. Ясно е, че влака на Балканите го караме ние и затова трябва да действаме именно по този начин, който казах, е законен, интелигентен и не предвижда бой по шапката, докато младоженецът стане българин", завърши директорът на НИМ.