ДПС осъди България заради касирания вот в Турция през 2009 г.

Политика

31-03-2016, 07:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България трябва да плати и още към 28 000 евро за други две дела - "Мулини срещу България" и "Симеонов

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е осъдил България по жалба на ДПС, Рушен Риза и 101 други български граждани, стана ясно от съобщение на привителствената информационна служба вчера. Държавата трябва да плати 6000 евро разходи и разноски по съдебния процес.
Става дума за дело, заведено след касирането на парламентарния вот в 17 секции в Турция през 2009 г. Българският конституционен съд (КС) анулира резултатите там година по-късно след жалба на РЗС - оказа се, че в секциите са гласували само лица от допълнителния списък, а те са много повече, отколкото реално могат да минат за ден през урните. Почти всичките 18 358 гласа бяха за ДПС. След решението на КС движението бе лишено от мандат, който отиде при ГЕРБ, а Рушен Риза не успя да стане депутат. Европейският съд обаче отсъжда, че е накърнено правото на избирателите от 17-те секции да се кандидатират и гласуват. ЕПСЧ посочва пропуски във вътрешното ни законодателство и констатира липсата на възможност да се проведат нови избори. И смята, че всичко това нарушава правата на жалбоподателите. България трябва да плати и още към 28 000 евро за други две дела - "Мулини срещу България" и "Симеонови срещу България", за които решението също е в полза на жалещите се.
От ДПС долетяха сигнали, че Ахмед Доган няма намерение да се връща в активната политика и отново да оглавява партията. В последния месец той бе издиган масово от регионалните структури и се очакваше знак от него във вторник вечерта, когато бе честван 62-рия му рожден ден. Доган заявил на присъстващите, че ДПС не е в криза и нищо не налага завръщането му. Но и не посочил наследник. Националната конференция, на която движението трябва да избере председател след отстраняването на Лютви Местан, е на 24 април.