ГЕРБ, АБВ и РБ гласуват антикорупционния закон

Политика

31-03-2016, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследване ще има, ако разликата между придобито имущество и заплащането е над 120 000 лв.

Плащането на комунални сметки и наличието на общи деца ще доказват фактическото съжителство на хора от властта, които нямат граждански брак. Това обясни вицепремиерът Меглена Кунева, след като правителството одобри проектозакона ѝ за борба с корупцията по висшите етажи на властта, пише в. "24 часа".
Хората на високи постове вече ще декларират и имоти и пари не само на съпрузи - както е досега, но и на своите интимни приятели и приятелки, с които нямат брак. Дефиницията за фактическо съжителство според проекта “Кунева” е съответният политик или висш чиновник да живее заедно с някого повече от 2 години. Проверките за гаджетата на властта ще се извършват от Националното бюро срещу корупцията, което ще контролира и самите властници.
120 хил. лв. разлика между заплащането и придобито имущество ще се приема за “значително несъответствие” и тогава ще започва разследване, обясни след приемането на проекта Кунева. Досега границата за значително несъответствие между приходи и разходи бе 250 хил. лв.
Два пъти обаче е увеличена стойността на чуждото имущество, което хората от властта имат право да ползват, стига да го декларират. В предния вариант на законопроекта бе записано 5 хил. лева, а в новия е 10 хил. Ползването на чужди коли и къщи ще се декларира, ако е за период над 3 месеца.
Новият законопроект се подкрепя от ГЕРБ, РБ и АБВ и това бе изразено от техните министри, заяви Кунева след заседанието на кабинета. Партньорите по-рано изразяваха несъгласие с някои текстове като например подаването на анонимни сигнали.