КЕВР не е разгледала нито едно заявление за изменение цените на водата

Портфейл

30-03-2016, 07:14

Снимка:

investor.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мислят за подпомагането на уязвимите потребители на ВиК-услуги, така както се прави за енергийно уязвимите

По-малко от десет са ВиК дружествата, подали в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявления за нови цени, но е възможно да постъпят и други, коментира пред журналисти Валентин Петков - член на КЕВР в състава й за ВиК. Заявления за нови цени могат да подават само дружествата, които имат одобрени от регулатора бизнес планове за годината, съобщава БТА.
Преди около два месеца заявление за поскъпване с около 21 на сто на крайната цена на водата в столицата, е подало в КЕВР и дружеството "Софийска вода". Това, че те са заявили 20-процентно увеличение, не означава, че комисията трябва да го приеме, ще видим доколко са основателни и безспорни разходите и чак тогава ще се произнесем, каза Петков. По думите му такъв ще е подходът и към останалите ВиК оператори.
Сред ВиК дружествата има такива, придобили активи като пречиствателни станции, построени с европейски средства, за които е нужна поддръжка - разходи за енергия, заплати, коментира Петков. По думите му след оценяване на разходите КЕВР ще ги калкулира в крайната цена на услугите.
Такъв е случаят с Кърджали и Момчилград, където от следващия месец потребителите ще плащат по 36 стотинки повече на кубически метър, заради въведена в експлоатация пречиствателна станция. За пръв път се предлага пречистване на водите в Кърджали, във всички случаи разходите за тази услуга ще присъстват в сметките на потребителите, коментира той.
Все още в КЕВР не са постъпили предложенията за петгодишните бизнес планове на ВиК операторите, което трябва да стане до 30 юни т.г. След внасянето им ще може да се прецени дали в определения праг за социална поносимост попадат групи потребители, които са социално бедни и не могат да покрият този разход, каза Петков.
По-рано председателят на регулатора Иван Иванов съобщи, че още не са разгледани подадените до регулатора заявления за нови цени от ВиК-оператори.
"За мен не е важно кой какво иска, дружествата да представят заявленията си за нови цени, комисията ще ги разгледа внимателно. Затова е регулатор - да преценява обективно както заявленията на операторите, така и интересите на българските граждани", коментира Иванов.
Към момента не сме разгледали нито едно заявление за изменение на цените, добави председателят на КЕВР.
Иван Иванов коментира още, че предвидената норма на възвръщаемост за ВиК-операторите между 8 и 10 на сто не е висока и е определена на базата на обективните показатели, и е съпоставима с нормата на възвръщаемост на дружествата в сектора "Енергетика".
Председателят на Комисията коментира още, че трябва да се обсъди въпросът за подпомагането на уязвимите потребители на ВиК-услуги, така както се прави за енергийно уязвимите потребители. Той коментира темата, след като в КЕВР се състояха открити заседания във връзка с новите наредби за регулиране на качеството и цените на ВиК-услугите, които ще влязат в сила от 2017 година.
"Считам, че както се обсъжда въпросът за енергийно уязвими потребители, трябва да се обсъжда и въпросът за уязвими потребители на ВиК-услуги", каза Иван Иванов. Самите ВиК-оператори са склонни към такъв вариант, добави той.
По думите му "водните помощи" са възможност, която обаче за момента е само идея. Как ще се реализира, тепърва трябва да се уточни, коментира председателят на КЕВР.