Освобождават от винетки селските пътища

Портфейл

30-03-2016, 06:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След въвеждането на електронната система винетките вече няма да важат регламентирано до 31 януари на следващата година, а за период от 12 месеца от закупуването им.

3000 километра от третокласната пътна мрежа ще бъдат освободени от пътни такси и напълно безплатни за движение. Това ще стане с въвеждането на тол системата и електронните винетки, обяви регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от в. "Труд". В тези 3000 километра се включват пътища без интензивен транзитен тежкотоварен трафик, както и отсечки до малки населени места.
Поетапно въвеждане на GPS базирана тол система минава през процес на проектиране, изграждане и въвеждане на система, с която да се събират така наречените тол такси - за изминато разстояние, от товарните автомобили, както и въвеждането на електронна винетка за леките коли.
„От 20 000 километра републиканска мрежа 3000 ще бъдат освободени от пътни такси. Това ще бъдат част от третокласните пътища, по които няма интензивен трафик“, уточни Павлова. По думите й след въвеждането на електронната система винетките вече няма да важат регламентирано до 31 януари на следващата година, а за период от 12 месеца от закупуването им.
„Това ще промени и една друга несправедливост, за която много пъти сме говорили - продължителността на винетните стикери. В момента те са на годишна база - при въвеждането на електронна винетка това няма да е така. Тя ще бъде за период от година, независимо в кой месец е купена", уточни Павлова.
Очакванията са тол таксите за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона да влязат в сила в първите месеци на следващата година. Няколко месеца по-късно винетките за леки коли трябва да станат изцяло електронни. По думите на Павлова с въвеждането на новите системи събираемостта на пътни такси ще се увеличи двойно.
За контрола върху тол системата ще отговарят 300 стационарни камери и 100 мобилни камери и екипи.
Павлова обеща, че през тази година ще продължи поддържането и на малките пътища. Със средства от допълнителните приходи след повишаването на цената на винетките се прави програма за целенасочено финансиране на ремонтни пътни дейности в определени райони - приоритетно в Северозападна и Северна България.