Христо Стоичков има препоръки за статуята

Иска да се сменят две неща

Христо Стоичков е имал няколко изисквания относно статуята, която ще бъде поставена пред стадион "Българска армия". Феновете на ЦСКА събират средствата, а монументът би трябвало да бъде завършен до 20 май, когато в София Камата събира световния футболен елит. Желанието на носителя на "Златната топка" е било статуята да бъде по-малка, по възможност в реални размери, и главата му да не бъде с обърнат поглед нагоре към небето, а напред.

"Подготвих два проекта. Единият беше как Стоичков се подготвя да нанесе удар по топката. Доста динамична поза. Другият проект е този, който представяме днес - радост след гола. Той избра втория. Времето за изработка на този монумент е много кратко. Възможно е, но наистина е малко", каза скулпторът Костадин Ненов на пресконференция днес.

"Една такава статуя трябва да бъде с размери 2,20-1,80 метра. Ще се наложи да направим някакъв вариант около 2 метра. Желанието на господин Стоичков е да бъде дори по-малка, което за мен е недопустимо. Искаше главата му да не бъде обърната нагоре, а напред. Вероятно, за да се вижда лицето му. Това обаче доста променя цялостно визията. Малки детайли са, но се оказват значителни", допълни специалистът. Статуята ще бъде от метал и бронз, патинирана в черно.

"Още доста средства трябва да се съберат. Далеч сме от сумата, която сме обявили. Ние сме поставили срок на кампанията 30 април, така че има още един месец. Ще се съберат средствата, бъдете сигурни", категорични са от ръководството на ЦСКА.