Финансовото министерство написа план със 116 стъпки за по-лесен бизнес

Най-доброто от печата

29-03-2016, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

1 млн. лв. на година ще пестят фирмите след отпадане на категоризацията на заведенията

Сериозни мерки за подобряване на условията за бизнес и привличане на инвеститори предстои да бъдат гласувани от Министерски съвет. На сайта на Министерството на финансите е пуснат за обществено обсъждане План за действие с конкретни мерки в основните проблемни области, които възпрепятстват ръста на инвестициите. В плана са включени 81 правни мерки, 4 административни мерки и 31 открити въпроса.

Звездите на ресторантите, кафенетата и баровете, които са самостоятелни обекти, да отпаднат, предвижда една от мерките, които са включени в План за действие. Ако звездите на заведенията отпаднат, бизнесът ще пести над 1 млн. лв. годишно. Сред мотивите за облекчаване на режима за бизнеса е и доклад на Световната банка и икономическото министерство, което беше начело на туризма. В него се посочва, че изискванията за звезди за заведенията са остарели и дори напълно излишни.
"Преобладаващото мнозинство от страните не категоризират ресторантите и баровете", се казва в доклада. В момента общините дават категориите 1 и 2 звезди, а по-високите се определят от туристическото министерство. Заведенията обаче са обект на двоен контрол, тъй като те се регистрират и от Българската агенция по безопасност на храните като обекти за търговия с храни.
За спазването на определени санитарни изисквания отговарят и регионалните здравни инспекции. Според регистрите на БАБХ заведенията у нас са над 30 хил. За категоризиране от тях се събират такси от 110 лв. до 1400 лв., според броя на местата за сядане. Като категоризациите се подновяват на всеки пет години, а бизнесът плаща дори за вече съществуващи заведения. Така при отпадане на режима бизнесът ще пести 1 млн. лв. годишно. А това няма да се отрази на бюджета на общините и Министерство на туризма, тъй като при премахване на съответната услуга отпадат и разходите на администрацията за нейното предоставяне, се посочва в проекта.