Обама отказа на Ердоган среща на 4 очи в САЩ

Свят

29-03-2016, 06:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очаква се турският президент да се срещне с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Барак Обама се отказа от лична среща със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, който ще пристигне във Вашингтон на среща на високо равнище, посветена на ядрената сигурност, предаде The Wall Street Journal.
Когато президентът на Турция посети през 2013 г. Вашингтон, Обама му даде висока оценка заради началото на мирните преговори с кюрдите. Сега обаче Ердоган ще получи съвсем друг прием, когато замине за срещата на високо равнище. Обама е отклонил предложението на Ердоган да се присъедини към него при откриването на джамия в щата Мериленд, чиито строеж бе финансиран от Турция. Обама няма планове и за провеждането на официална среща с Ердоган и на четири очи.
Очаква се турският президент да се срещне с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Старши длъжностни лица от администрацията на САЩ коментират, че решението не трябва да се смята за неприветливост, защото двамата президенти се срещната през ноември миналата година на срещата на високо равнище на Г-20 в Турция, а също така проведоха телефонен разговор през февруари.