Спират търгове с дефекти, преди да са обявени

Новата система за предварителен контрол ще намали злоупотребите

Обществена поръчка ще може да бъде спирана или прекратявана, още преди да е обявена или преди да е възложена, ако в нея има дефект. Това обяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев, който заедно с регионалния министър Лиляна Павлова присъства на дискусия със студенти в УНСС на тема „Европейските фондове и регионалното развитие на България“.

Прекратяването на обществените поръчки ще се прави от администрацията, а не от политическите ръководители, поясни той. Дончев заедно с министъра на финансите Владислав Горанов ще обявят новостите в правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки в сряда.

В него ще бъдат разписани мерки за предварителен контрол, които имат за цел да хващат дефекти и грешки в обществените поръчки, преди да са се случили, уточни Томислав Дончев.

По думите му приетия Закон за обществените поръчки ще намали злоупотребите с тях.

„Причините са няколко – новата система за предварителен контрол ще обхваща много по-голяма част от процедурите, не само големите, не само тези с европейско финансиране, а и на база анализ на риска.”, обясни вицепремиерът.

Освен това Агенцията по обществени поръчки ще проверява много повече от рисковите процедури, допълни той.

По думите му се въвежда и механизъм на така наречения мониторинг, който се прави на следваща фаза, когато поръчката вече е обявена.

От своя страна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлово съобщи, че до месец ще бъде обявен търгът за първите 10 километра от магистрала „Хемус”. Препроектирането на тази част от аутобана е готово, чакаме само да мине обжалването и пускаме търга, допълни Павлова.