Кабинетът отпуска още 12 млн. лв. за лечение на онкоболни

Осигурени са и допълнителни 4.3 млн. лева за хипертоници и 3 млн. лева за прегледи в неонатологията.

Министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Петър Москов са обсъдили днес в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов механизъм за осигуряване на допълнителен ресурс за високотехнологичното лечение на пациентите с онкологични заболявания. Ще бъдат осигурени допълнително 12 млн. лв. над заложените в бюджета на Касата за 2016 г., за да се гарантира 100% покритие на лечението от НЗОК в рамките на настоящата година. Това съобщиха двамата министри на съвместна пресконференция, която се проведе в Министерство на здравеопазването.
Горанов и Москов обясниха, че с допълнителните средства ще се гарантира възможността да се използва пълноценно новата апаратура, която беше закупена през миналата и в началото на настоящата година. Тези пари идват от повишената събираемост на здравни осигуровки.
„Към днешна дата отчитаме 5,5% ръст на приходите от здравни вноски, което е с 21 млн. лв. повече спрямо година по-рано“, каза министър Владислав Горанов и допълни, че през 2016 г. здравните услуги ще бъдат надградени със 129 млн. лв. повече. „Ще определяме здравноосигурителния статус на хората не само на база на трудовите договори, а дали по тях са постъпили вноски в приходните агенции. Често работодателят съобщава за сключване на трудови договори, но не информира за тяхното прекратяване, посочи Горанов. Този пропуск ще бъде преодолян“, заяви още той.