Министър Кралев: Не укорявам по никакъв начин Габриела

Спорт

28-03-2016, 13:33

Снимка:

ММС, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя не е със спрени състезателни права и може да тренира и да се състезава

Това заяви пред БНР министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод случая с лекоатлетката Габриела Петрова. Спортист номер 1 на страната ни за миналата година беше уличена в употребата на забраненото на 1 януари вещество мелдоний. 

"Ясно е, че с мелдония има много сериозен проблем - до момента няма нито един наказан. Нека да тръгнем от тази изходна позиция.

Първо има огромна неяснота за колко време този препарат се отделя от организма. До момента има над 130 хванати атлета и нито един наказан, което показва, че УАДА и международните федерации не са наясно въобще как да действай в случая. Може би има по-голяма част от спортистите, които са дали положителни проби, са заявили, че те са ползвали в късната есен. Този препарат спира да се използва след активния сезон. Когато си в почивка вече нямаш необходимост от него.

Не мога да укорявам по никакъв начин Габриела, защото в момента, в който е взиман препарата, той е бил редовен. От тук нататък следват процедури - УАДА правят изследвания, за да установят за колко време препаратът се отделя от организма. Едва когато те имат крайно становище, тогава бихме могли да го коментираме. Засега тя няма спрени състезателни права, така че може да тренира и да се състезава без проблем, според мен, тъй като няма становище по въпроса и няма спрени права", заяви министър Кралев.