Царят: Българинът не е емигрант по призвание, хората ще се върнат

Младите, които учат и работят в чужбина, да дойдат в държавната ни администрация, призова Симеон Сакскобургготски

Младите българи, които учат и работят в чужбина, да помислят за работа в държавната администрация в България. Това призова Симеон Сакскобургготски на дискусия във "Врана" на тема "Пътят от Европа: Какво ще върне младите българи?", съобщава "24 часа".

Десетки млади българи от почти всички големи университети във Великобритания и някои други европейски държави като Франция и Германия се събраха за дискусията при царя. Тя се организира от либералния институт ЛИПА, организацията на българите в Кеймбридж CantaBulgarian, и "Експат капитал", в която съдружник е бившият царски министър Николай Василев.

"Имаме качествен потенциал от много успели българи в чужбина, но забелязвам, че те се ориентират към частния сектор. А би било много полезно и необходимо за Родината да се поогледате и замислите - да се включите с вашите знания в административния апарат на държавата", обърна се Симеон към младите. Според него така администрацията ни ще се модернизира с въвеждането на по-гъвкава мисъл и с пример от чужбина. И разказа, че има такава практика в много държави по света. 

Нуждаем се от качествени хора с блестящ контакт в чужбина, които да приложат всичко научено там и да модернизират обществото ни, каза Симеон.

Царят бе категоричен, че с инициативата си не цели връщане в политиката. Въпрос на необходимост е да допринеса с нещо за модернизацията на страната, обясни той.