Цветанов: Тази година ще има само едни избори - за президент

Не можем повече да търпим двуличието на някои политици от РБ, заяви зам.-председателат на ГЕРБ

Засега в Народното събрание и в парламентарната група на ГЕРБ не се обсъждат варианти за предсрочни парламентарни избори. Тази година ще има само едни избори - за президент на страната. Това заяви в неделя пред членове и симпатизанти на ГЕРБ в Ямболска област председателят на парламентарната група и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. "Най-острите ни опоненти по време на местните избори и след тях, за съжаление, са част от Реформаторския блок. Не може едновременно да участваш в управлението на страната и в същото време да си в опозиция, това е политическо двуличие", каза той. 

Цветанов направи обстоен анализ на резултатите от представянето на ГЕРБ на местните избори през 2007, 2011 и 2015 година. На последните избори от пет общини в областта партията спечели кметските места в две от тях. Запазва се мнозинството в общинските съвети на тези общини и броят на избраните общински съветници в останалите общини. Забелязва се обаче спад на избраните кметове на населени места. По думите му на следващите местни избори е напълно възможно четирима кандидати за ГЕРБ да бъдат избрани за кметове на общини, както и да бъде спечелено мнозинство в общинските им съвети.

Основният опонент на ГЕРБ в отминалите местни избори се оказа Реформаторският блок и определени политици от Реформаторския блок. „В момента в българския парламент действително някои искат да участват в управлението, но същевременно да бъдат и опозиция. Е, няма такъв политически субект в Европа, който да показва подобно двойно лице. И затова парламентарната група на ГЕРБ предприехме малко по-остра реакция и с обсъжданията, които направихме с нашия лидер, г-н Борисов, трябваше да покажем на обществото, че не можем повече да търпим подобно двуличие и трябва да се движим в по-правилната посока, да кажем истината и да продължим напред“, допълни Цветанов.

Основното предизвикателство както във вътрешнополитически, така и в международен план, е бежанската вълна, заяви още зам.-председателят на ПП ГЕРБ  „Като удовлетворение може да се отчете, че от целия бежански поток България все още не е основно транзитно място за преминаване. Това е в резултат както от предприетите мерки от правителството, така и от факта, че бежанците знаят, че през България е много по-трудно, отколкото през Гърция. Големият проблем идва от това, че в момента в Гърция има около 50 000 бежанци, които се очаква да продължат пътя си към Западна Европа или през България, или през Албания и Италия“ – коментира Цветанов. 

Той припомни, че затова бяха направени законодателни промени, за да може армията да участва в общите усилия, заедно в МВР, за гарантиране сигурността. „Притесненията са и от това, което има като наличен бежанския поток в Турция”, отбеляза Цветанов и посочи, че там има около 2 750 000 граждани. По думите му около 250 000 от тях са в лагери, а останалите са на територията на Турция, готови да тръгнат в определена посока. „Затова и страните от ЕС взеха решение да се дадат 3 милиарда на Турция, с възможност за още толкова при условие, че спазват ангажимента си да задържат този бежански поток при тях, да бъдат интегрирани и след приключване на конфликта в Близкия Изток да могат да се върнат в родината си”, коментира той.

Заместник-председателят на ГЕРБ подчерта, че отговорността, която има държавата ни, местната власт и всички жители, които живеят в тези гранични райони е да сме подготвени и да полагаме всички усилия, за да преодоляваме евентуални кризи.