Режеш мина - до 15 години затвор

Крими

28-03-2016, 07:50

Снимка:

commons.wikimedia.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нерегламентираното рязане на противопехотни мини и касетъчни бомби може да бъде наказано с лишаване от свобода за 15 г. Това предвижда законопроект за промени в Наказателния кодекс, който вече е внесен в деловодството на Народното събрание.

Предложението е направено от 8 депутати от ГЕРБ начело с Валентин Радев. Именно той беше инициатор да бъде приет закон за задължителното унищожаване на касетъчните бомби, който беше гласуван през миналата есен.

Мотивите на вносителите за промените са доста лаконични - необходимо е инкриминиране за дейности, тъй като според спецификата и характера на касетъчните бомби и противопехотните мини наказанията трябва да бъдат по-високи от тези, определени като конвенционални.

Предложенията конкретизират промени в чл. 337, 338 и 339 от Наказателният кодекс. Наказанията в тези членове са различни в зависимост от престъплението и това дали е причинена смърт или е унищожено голямо количество имущество.

По отношение на касетъчните боеприпаси България е подписала конвенция и трябва да ги унищожи в срок. Проблемът с противопехотните мини дойде, след като при взрив в частна фабрика до Горни Лом загинаха 15 души. Експлозията беше вследствие на разглобяване на противопехотни мини, които бяха внесени от Гърция.