Посланик Гьокче: Турция има право да прекрати едностранно споразумението

Няма друга страна, която толкова добре да познава тероризма, както ние

Турция има право да прекрати едностранно споразумението, което дава право на Европейския съюз да връща обратно нелегалните мигранти, влезли през нейна територия - този коментар направи в "Седмицата" на Дарик турският посланик у нас Сюлейман Гьокче в отговор на въпроса как ще се държи Турция, ако през юни визите за пътуване на турски граждани в страните-членки не отпаднат.

"Това, което казвам, е много ясно и този въпрос се задава и в Турция. Защото има едно двустранно съмнение по този въпрос. Откъде ние примерно да знаем дали ако се прилага това споразумение, какво ще стане, или ако не се прилага. Това е валидно и за двете страни. Турция и Европейският съюз не са две отделни страни. Повече от 60 години продължава преговорният процес между Турция и ЕС за присъединяване. Турция е партньор на ЕС и историята на преговорния процес на Турция с ЕС е много по-дълга от много от страните, които впоследствие станаха членове на ЕС. Така че ние имаме доверие на ЕС и не вярваме, че ще има някакви проблеми. Погрешно е този въпрос да бъде свеждан само до мигрантите, защото би било по-правилно тук да се говори за стратегическите отношения между Турция и ЕС", каза посланик Гьокче.

До момента Турция е получила 95 милиона евро като помощ за бежанците, от общо 3 милиарда евро, договорени с Европейския съюз, съобщи Сюлейман Гьокче. Той припомни, че в страната има над 3 милиона бежанци, 300 000 от тях живеят в лагери, а турските данъкоплатци досега са платили около 10 милиарда долара за нуждите на бежанците.