Изкуствен интелект написа разказ, участва в литературен конкурс в Япония

Свят

27-03-2016, 09:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Краткото произведение се нарича „Денят, в който компютър написа разказ“ и достигна до втори кръг

Професията на писателите може да е поредното поприще, заплашено от развитието на изкуствения интелект. Причина за подобни притеснения стана фактът, че кратък разказ, написан от изкуствен интелект, достигна до втори кръг на престижен японски конкурс за литература. Произведението, което в превод се нарича „Денят, в който компютър написа разказ“, е едно от общо 11 текста дело на изкуствен интелект, участвали в състезанието. То е и единственото, достигнало до втори кръг, пише научното издание "Сайънс алърт", цитирано от БГНЕС.
Литературният конкурс, кръстен на писателя фантаст Шиничи Хоши, е особен с това, че разрешава участието на състезатели, които не са хора. Въпреки това оценителите на произведенията до последно не знаят кой разказ е дело на човек и кой – на компютър. Сам по себе си изкуственият интелект, поне за сега, не е достатъчно самоосъзнат, за да може сам да измисли и предаде литературен текст. На него са му помогнали екип от учени от Университета Хакодате в Япония. Те са избрали набор от думи и фрази, които компютърът да използва, като също така са задали и общата рамка на историята. Цялото написване на историята и оформянето на текста е дело на софтуера. Според писателя фантаст Сатоши Хасе, който е бил сред оценителите на текста, произведението на изкуствения интелект е добре структурирано, но все пак съдържа някои проблеми, като например качеството на описанието на отделните характери.
Креативността е трудна за пресъздаване от компютър, но със сигурност е въпрос на време преди програмите за изкуствен интелект да са способни да извършват такъв тип дейност. В момента автоматизиран софтуер пише кратки финансови и спортни съобщения, където отделните факти могат да бъдат подредени по даден модел. Нова цел на т. нар. роботизирани писатели са политическите речи, тъй като те също следват определен познат модел с повтарящи се фрази и теми..