Росен Плевнелиев прие приза си „Личност на годината 2015" в Киев

Политика

27-03-2016, 08:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България категорично подкрепя правото на украинския народ сам да избере своя път на развитие

Президентът Росен Плевнелиев прие наградата си „Личност на годината-2015“ на Украйна. Държавният глава получи отличието за своята обществена и политическа дейност в европейски и международен план, както и за приноса си за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност, пише в. "Труд".
В речта си той каза, че България категорично подкрепя правото на украинския народ сам да избере своя път на развитие, неговата воля и желание да бъде част от европейското семейство. Украйна винаги е била, е и ще бъде неразделна част от Европа – мост между култури и народи, отварящ нови общи хоризонти.
„Тази награда е признание за последователната българска подкрепа за суверенитета, независимостта и европейската перспектива на Украйна. Тя е ясен израз на искреното приятелство между нашите страни и народи“, подчерта в изказването си Росен Плевнелиев. Президентът добави, че това най-високо отличие е и знак на признание към над 250 хиляди етнически българи в Украйна, които формират най-голямата историческа българска общност в чужбина, която е мост на приятелство и сътрудничество между двете държави.
По думите на държавния глава грубото потъпкване на международното право и суверенитета на Украйна днес поставят под въпрос националните граници и международните принципи и връщат Европа към „погрешната политика на разделение и сфери на влияние“. Според Росен Плевнелиев целта на отговорната политика е да модернизира и образова, да даде път на дипломацията, а не на оръжията. "Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да изграждаш общества, които са свободни и толерантни“, каза той по време на церемонията, а по-рано припомни силните културни и исторически връзки между двете държави.
Наградата „Личност на годината“ на Украйна се присъжда от Висш академичен съвет на лидери с призната от европейската и международната общност за професионална и обществена дейност, както и за принос в различни сфери на обществено-политическия и икономическия живот. Нейни носители са папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.), Върховният представител за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).