С 24% са се увеличили чуждите инвестиции през 2015-а

Политика

25-03-2016, 23:29

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Приватизацията да финансира нови заводи, иска Лукарски

Тази година преките чужди инвестиции трябва да стигнат 3,2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Такива са очакванията на министерството на икономиката стана ясно днес по време на петъчния парламентарен контрол.

По предварителни данни на БНБ за 2015 г., преките чужди инвестиции у нас са 1,593 млрд. евро, като е отчетен ръст с 24%, или с 308 млн. евро. "Това е най-високият отчетен размер на преки чужди инвестиции от 2012 г. насам", посочи Лукарски пред депутатите. Министърът цитира и данни на НСИ, според които инвестициите като разход за придобиване на дълготрайни материални активи през 2015 г. възлизат на 18 млрд. лв., или 21,1% от БВП. Като за година нарастват с 4%, съобщи пред депутатите министър Божидар Лукарски, цитиран от "Стандарт".

Належащо е да има преглед на списъка със забранени за приватизация компании, като за част от тях парламентът в бъдеще може да вземе решение за продажба, категоричен беше той. "Сега не е подходяща приватизацията на предприятия от военнопромишления комплекс като ВМЗ-Сопот и "Кинтекс", които търпят развитие, осигуряват работни места и помагат за общото икономическо и социално развитие", каза министърът. Той настоява за разработването на механизъм, по който приватизацията да се използва като инструмент за реиндустриализация чрез използване на част от приходите от продажбата на държавни предприятия за нови инвестиции в икономиката.

Очаква се междуведомствени работни групи да предложат на Министерски съвет мерки за подобряване на бизнес средата и стимулиране на инвестиционната активност. Министерството работи усилено и по насърчаване на износа, посочи още министър Лукарски.