Убиха дясната ръка на Омар ал Багдади

Свят

25-03-2016, 17:56

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ликвидираният Хаджи Имам бил вторият човек в "Ислямска държава"

Вторият по ранг Ислямска държава е убит, обяви секретарят по отбраната на САЩ Аш Картър, цитиран от американски медии . Това е станало по време на операция в Сирия, съобщава Independent.

Абд ал Раман Мустафа ал Кадули е бил "определен като цел и терминиран", са точните думи на Аш Картър. По-късно и от Пентагона потвърдиха, че целта е била застигната смъртоносно. Ликвидираният терорист, чието истиснко име е Хаджи Имам, е смятан за дясната ръка на лидера на Ислямска държава Омар ал Багдади. Имам е бивш член на „Ал Кайда” в Ирак, части от която по-късно се вливат в „Ислямска държава”. Той е бил на служба при злокобния лидер на „Ал Кайда” в Ирак Абу Мусаб ал-Заркауи и е бил негова дясна ръка, твърди „Тайм”. Ал-Кадили действал като лидер на „Ислямска държава” след раняването на лидера й Абу Бакр ал-Багдади. Смята се, че Имам е един от най-опитните бойци в терористичната организация и е бил сочен за наследник на Багдади.

Бившият учител по физика е определен като терорист от САЩ през 2014 г.. По-късно държавният секретар Джон Кери обяви награда от 7 милиона долара за информация, която може да доведе до ареста му.

Имам е убит в светлата част на деня при операция на американски спецчасти в Сирия, която е имала за цел да го арестува. Още трима души са загинали, твърдят източници на СиБиЕс. Според други медии терористът е ликвидиран по-рано този месец, но потвърждение, че загиналият е именно той, дошло едва днес.