Нови взривове в Брюксел

Свят

25-03-2016, 17:29

Снимка:

lacapitale.be

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Още шестима задържа при спецоперация белгийската полиция

Мащабна полицейска акция започна в квартал "Шаербек"

За взрив и стрелба в брюкселския квартал "Шаербек", където още във вторник полицията откри експлозиви и знаме на "Ислямска държава" в квартира, вероятно използвана от камикадзетата, окървавили белгийската столица във вторник. В кофа за боклук в района пък беше намерен лаптоп с аудио обръщение на самовзривилия се на летището в Брюксел Халид ел-Бакрауи.

В района тече мащабна полицейска акция, съобщават белгийските медии. Според телевизия RTBF мъж е бил неутрализиран. По-късно тази информация бе потвърдена и от кмета на "Шаербек", цитиран от АФП, който уточни, че полицията е задържала мъж, който е ранен леко.

Специалните сили на федералната полиция нахлуха малко след 13 часа в къща в "Шаербек", съобщава lacapital.be. Районът е отецепен от тежко въоръжени полицаи и военни камиони. Армията също е включена в акцията. На мястото има отряд сапьори и специален робот за обезвреждане на бомби. Един мъж, ранен в десния крак, e обезвереден. Първата експлозия се чула в началото на акцията. Раненият мъж носел раница, вероятно пълна с експлозиви. На кадрите от задържането му се вижда как той лежи ранен на спирка на градската железница, протегнал е ръка над главата си и раницата в нея виси над релсите. Сапоьорският робот се приближава и проверява съдържанието й. След това трима цивилни полицаи идват при ранения и вдигат блузата му, очевидно, за да покажат на колегите си, че той няма колан с експлозиви на кръста си. След това го влачат до кола, спряла на близкия прелез. Там му връзват лента през очите и след това го качват в линейка. (виж видео тук)

Около 14.40 местно време е чута нова експлозия, по-силна от първата.

В същото време белгийските власти потвърждават, че в четвъртък са арестували мъж, който е помогнал на един от атентаторите от брюкселското метро, предаде „Ройтерс", като се позова на свой източник. „Имаме сериозни индикации, че това е заподозреният, когото издирваме през последните дни. Разпознаването все още е в ход", казва още информаторът. Става дума за човек, който се вижда на запис от охранителните камери да влиза заедно със смятания за извършител на терористичния акт Халид ел-Бакрауи, съобщава bTV.

И двамата са носели чанти, като не е ясно дали и заподозреният е трябвало да се самовзриви. Сред седемте арестувани до момента не е третият от кадрите от камерите на летището в Брюксел, за когото се смята, че е Нахим Лакрауи. Името на Лакрауи, обаче, е свалено от сайта на белгийската полиция, което показва, че вече не е издирван.