Китайски плувци дали положителни проби

Препаратите били забранени в последните месеци

Шестима китайски плувци са дали положителни проби за забранени препарати в последните месеци. Информацията е местната агенция „Синхуа“, която цитира представители на Китайската федерация по плуване.

Жао Инг, Ванг Лижуо и Ан Джиабао са хванати с кленбутерол. Те няма да участват в никакви международни състезания. Освен това през януари трима плувци са дали положителни проби за хидрохлоротиазид – диуретик, който може да маскира присъствието на допинг в организма.

Информацията беше изнесена само няколко седмици преди националния шампионат на Китай, след като вчера в. „Теймс“ излезе с информация на свои източници, че има пет положителни проби, които се прикриват от китайските власти.

Заместник-директорът на Китайската антидопингова агенция Жао Джиан отрече, че има укриване на информация и всички случаи са докладвани на Световната антидопингова агенция (WADA). Той подчерта, че имената на тримата с положителни проби хидрохлоротиазид не се разкрита, тъй като все още тече разследване. Жао обаче дава информация защо имената на тримата с кленбутерол се обявяват едва сега.

Кленбутеролът често се използва незаконно от китайските производители на свинско месо. Заради това местните спортисти избягват употребата на произведени в страната месни продукти, за да не попаднат в организмите им забранени препарати.