Стоичков за Кройф: Винаги ще бъдеш моят треньор

И винаги ще имаш място в сърцето ми

Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде обширно интервю за американския спортен канал "Унивижън", в което говори за своя откривател Йохан Кройф. Холандецът почина вчера, след продължителна борба с рак на белия дроб.  

Kaмата, който винаги е демонстрирал признателността към Кройф, не сдържа емоциите пред камерата и на няколко пъти се просълзи, докато говореше за своя ментор.

"Днес е един тъжен ден, за мен, за моето семейство. След всички тези години, които прекарахме заедно, днес ме напусна още един мой голям приятел. Един истински приятел, който винаги бе много загрижен за мен и моето семейство. Това бе един много обичан и скромен човек. Един много прям и директен човек. Такъв бе Йохан Кройф. Аз преживях с него като играч 5 години. За тези 5 години той винаги се грижеше за моите тренировки, за мачовете, които играехме и най-вече за обстановката в съблекалнята. Винаги ще бъдеш моят треньор и винаги ще имаш място в сърцето ми, защото ти беше огромна част от моя футболен живот и от живота ми извън футбола. Така че където и да бъдеш, аз винаги ще съм с теб. Почивай в мир, тренер! Ти винаги ще бъдеш част от нашия живот."

Кой бе най-важният урок, който ти остави Йохан Кройф?
"Със сигурност треньорът обичаше да играем така, както той бе играл като футболист. Да се движим както той се е движил по терена. Караше ме да сменям фланговете, както той го е правил. Да търся постоянно пространствата с бързината си, която той също е притежавал. Научи ме на много неща. Многобройни часове на работа, в които да се опитаме да извадим най-доброто от това, което има един футболист. Истината е, че се грижеше много и упорито, защото искаше да шлифова това, което имаше пред себе си. Работеше много в тактически и технически аспект - всичко, което бе важно за отбора. Но аз винаги ще бъда благодарен затова, че той работи изключително много индивидуално с мен. И всичко, което съм постигнал в личен план, не е само мое, а е част от него, защото остава завинаги в сърцето ми, защото работи страшно много."

Кое е основното наследство на Йохан Кройф?
"Мисля, че треньорът реконструира нещо ново за ФК Барселона. Първо: подреди всичко, което бе свързано с основата на играта. Постави един фундамент, една основа и започна да работи с всички младоци от школата на Барселона. Те трябваше да разберат, че крачка след крачка ще стигнат до първия отбор. Излязоха някои фантастични играчи от школата на Барселона. Започвайки първо с Амор, Пеп Гуардиола, Чапи Ферер. Те бяха първите трима, които влязоха в първия отбор, а какво остава да говорим за следващите феномени, които се появиха като: Виктор Валдес, Пуйол, Шави, Иниеста, Меси, Педро, всички играчи...Боян...Кройф имаше роля в това. Тази основа, която постави, даде началото на този процес. Истината е, че това е едно богатство за Барселона и винаги ще бъде такова. Дано хората не забравят за тази заслуга на Йохан."