Пчелари от Кюстендил участват в националния протест в столицата

Искат удължаване мораториума върху пестициди

Десетина пчелари от Кюстендил участват в националния протест в столицата. Това съобщи за радио „Фокус” председателят на съюза на пчеларите в Кюстендил Тихомир Стоицов. Той посочи, че основният протест е срещу разрешеното използване на неоникотиноидни пестициди, с които да се третират семена на слънчоглед и царевица, въпреки все още действащия мораториум.

"Тези пестициди са едни от най-опасните. В световен мащаб на тях се отдава изчезването на пчелите или така наречения синдром на празния кошер”, обясни Стоицов.

Той посочи, че при третиране на семената с такива препарати, проникват през вегетативната част на решението в цветовете и прашеца, а пчелите внасят този пестицид в кошера, което съкращава живота на пчелите.

"Вместо 30 - 40 дни в активния период пчелата живее само десетина дни. При това пчеларят констатира отслабване на семейството или оставане в кошера само на няколко пчели, обясни Тихомир Стоицов.

Той коментира, че пчеларите са направили постъпления наложеният мораториум върху използването на тези пестициди да бъде удължен.