Емил Радев: Твърде дълго бяхме свидетели на еднолични действия на някои държави

Политика

24-03-2016, 16:02

Снимка:

Пресцентър на ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България е на първата линия за защита на Европа и нашата позиция трябва да се чува ясно, твърди евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП

Нито миграционната криза, нито терористичната заплаха могат да бъдат посрещнати с едностранни отговори. Те изискват общоевропейски подход, в който българската позиция трябва да се чува ясно, защото сме на първата линия за защитата на Европа. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на публична лекция в Икономически университет–Варна. Като възпитаник на висшето учебно заведение Радев прие поканата на академичното ръководство и катедра „Правни науки” да изнесе лекция на тема: „Предизвикателствата пред ЕС – миграция, сигурност и Шенген”.

Публичната лекция по актуални теми от дневния ред на ЕП се състоя броени дни след терористичните атаки, разтърсили Брюксел, затова Емил Радев постави акцент върху мерките за сигурност и борбата с тероризма в границите на ЕС.

Евродепутатът изтъкна необходимостта да се намали нелегалния миграционен поток и да се спре нелегалното преминаване на границата от хора, които по икономически причини искат да дойдат в Европа. „Това изисква не регионални действия, а съгласуван европейски подход, прилаган и спазван еднакво от всички държави-членки. Твърде дълго ставахме свидетели не на успешни европейски действия, а на еднолични решения на някои държави, които самосиндикално предприемаха мерки за справяне с миграционния натиск, без да взимат по внимание ефекта върху другите държави в Съюза”, коментира Емил Радев.

Той обърна специално внимание и на ефекта от споразумението ЕС-Турция за България. „За нас е изключително важен текстът, който задължава Турция да вземе всички необходими мерки за предотвратяване на появата на нови морски и сухопътни маршрути за незаконна миграция към ЕС. Има потенциална опасност мигрантите, знаещи вече за по-трудното преминаване и по-строгия контрол в Гърция, да се опитат да намерят алтернативен маршрут през Италия или България. Ние трябва да сме готови за такъв сценарий. Поради тази причина е изключително важно да достроим преградното съоръжение на границата с Турция, да засилим сътрудничеството в контактния център между България, Гърция и Турция, който функционира от май миналата година, и да подпишем ново споразумение за реадмисия с Турция, което би ни позволило още по-бързо връщане на мигранти. За мен е изключително важно България да не разчита за своята национална сигурност на Турция, а да може да отстоява и гарантира собствените си интереси”, категоричен бе Емил Радев. Той даде за пример резултатите постигнати в Испания и Австралия – две държави, които от доста дълго време се борят с миграцията. „Сега говорим единствено за разглеждането на молбите за убежище в Гърция и връщането на мигрантите в Турция в бежански лагери, финансирани от ЕС. Скоро обаче ще започнем да говорим отново за създаването на специални центрове в страните извън ЕС, които са основни транзитни държави или източници на миграция. Такъв център вече работи като пилотен проект в Нигер - целта му е да информира за възможностите за миграция в Европа”, обясни евродепутатът.

По думите му предложението на ЕК за европейска гранична и брегова охрана, изградена въз основа на Агенция Фронтекс, гарантира сигурността по шенгенските граници, но също така и на асоциираните към Шенген държави като България. „В случай, че държава-членка не е предприела мерките или има несъразмерен миграционен натиск по външната граница, ЕК може да вземе решение за бързото изпращане на гранични служители в съответната държава. Това ще е приложимо, дори когато няма молба от държава-членка за съдействие. Изключително важна е компетенцията на агенцията да връща мигранти, които не могат да се ползват с международна закрила в държавите им на произход или в транзитни държави. За целта ще бъде създаден специален отдел”, уточни българският евродепутат.

Той изтъкна огромното значение на сътрудничеството между службите за сигурност и разузнавателните служби за предотвратяване на нови терористични атаки. Наред с мерките за дерадикализация, Емил Радев отчете и усилията за изменение на директивата за тероризма - основният европейски документ, очертаващ насоките на тази борба с правни средства. „За България като транзитна държава и външна граница на ЕС е изключителна важна и разпоредбата за криминализирането на пътуването в рамките на ЕС с цел подготовката и подпомагането на терористичен акт”, отбеляза евродепутатът. Той разясни и директивата за резервационните данни, а също и новите инструменти, по които се работи за спирането на финансовите потоци към терористични организации.

„Нашият опит с опазването на външната европейска граница ще бъде изключително важен за гарантиране бъдещето на Шенген”, категоричен бе Емил Радев. Той увери, че разпадът на Шенген ще доведе до милиарди евро загуби за европейския бизнес, ще увеличи безработицата и ще намали и без това слабия растеж в Европа. „Разпад на Шенген би бил изключително лош и за България, защото държавите-членки са нашият основен търговски партньор. Затова трябва да продължим да полагаме всички усилия, каквито и ограничения да се въведат в рамките на Шенген, те да бъдат временни. Това върви ръка за ръка с опазването на европейската външна граница”, подчерта Радев и допълни, че „трябва да убеждаваме европейските ни партньори, че Европа и Шенген ще бъдат по-сигурни, ако България бъде приета и имаме пълен достъп до всички шенгенски системи”.