Почина легендарният Йохан Кройф

Спорт

24-03-2016, 15:32

Снимка:

bola.viva.co.id

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Издъхна на 68-годишна възраст от рак на белите дробове

Футболната икона Йохан Кройф издъхна на 68-годишна възраст от рак на белите дробове, съобщиха световните агенции. Той беше диагностициран с коварното заболяване през 2015 г. Според официалния уебсайт на легендата, близки и приятели са били до него до сетния му миг.

През 1991 година Кройф претърпя интервенция за поставяне на двоен байпас на сърцето, затова феновете му се надяваха, че той ще успее да победи и рака. Йохан Кройф е пушач и според лекарите е възможно този вреден навик да е довел до заболяването му.

Кой беше Йохан Кройф?

Хендрик Йоханес Кройф, по-известен като Йохан Кройф, е холандски състезател и треньор по футбол. Още в началото на своята кариера започва да играе по системата на тоталния футбол, измислена от треньора Ринус Михелс. Смятан е за един от най-великите майстори на футболната игра. Световен вицешампион през 1974. Има 48 мача (34 пъти е капитан) за националния отбор, в които вкарва 33 гола.

Кройф спечели 36 трофея в своята кариера като футболист и треньор. Спечели три пъти Златната топка и три последователни пъти Кеш като играч на Аякс.

Йохан Кройф помага на Холандия да се класира за първия си финал на Световно първенство през 1974 година, когато „лалетата“ губят от ФРГ.

Като треньор извежда Барселона до първия триумф в КЕШ през 1992 година. Преди това каталунците печелят КНК под неговото ръководство през 1989 година. Барселона също така печели четири поредни титли в Ла Лига от сезон 1990/91 до 1993/94.