Тръгва професионална отборна лига по кикбокс

Отборите включват по седем състезатели и толкова резерви

На 8 април в столичната зала „Сиконко“ е първият мач от новата професионална отборна лига по кикбокс ULTIMATE TEAM FIGHT между „Делта гард“ и клуб НСА. В лигата са още „Иккен“, Ред тийм“ и „Терес“. Ще се изиграят общо 10 мача в стил К1. Най-интересният сблъсък „Иккен“ - „Делта гард“ е на 27 май във Варна.
„Целите на лигата са да популяризира кикбокса, бойците да натрупат опит за професионалния ринг в чужбина, както и да получат по-добри доходи“, каза Стефан Маринов, член на УС на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай.
Отборите включват по 7 състезатели и толкова резерви. В първия сезон ще се бият само българи, а от втория - и чужденци. Всеки мач ще е с премии за бойците. Крайният победител в лигата взема 15 000 лв., а вторият отбор - 7000 лв. В кикбокса е разрешено аматьорите да се бият при професионалистите и обратно.


„Догодина отборите в лигата ще са поне 8 и тя вероятно ще прерасне в балканска с бойци от региона - каза Димитър Ангелов, съпрезидент на конфедерацията по кикбокс и муай тай. - Преди 22 години имаше лига „Самурай“, която за първи показа кикбокс пред публика у нас. След две десетилетия подновяваме с големи амбиции професионалната лига по кикбокс у нас.“


От конфедерацията се похвалиха с четирима световни шампиони по муай тай от първенството в Тайланд. С титли са Милен Маринов (51 кг), Кристиян Георгиев (86), Димитър Илиев (81) и Християн Тотев (91). В шампионата са участвали над 500 бойци от 54 държави.
Очаква се спортният министър Красен Кралев да награди световните шампиони.


Кметът на община Шумен Любомир Христов посрещна в сряда световният шампион по муай тай Християн Тотев в категория до 91 кг. и бронзовият медалист Пламен Борисов от световното първенството в Тайланд. "Радват ни вашите успехи. Активното спортуване ще намали ширещата се агресия сред младите хора на улицата и ще изгради силни и толерантни характери", каза градоначалникът през състезателите и техния треньор Галин Методиев. И тримата ще получат парични премии от общината за постиженията.


Кметът запозна спортистите с намеренията на кметското ръководство да осигури средства за ремонт на залите "Плиска" и “Младост” и с предстоящото изграждане на нова спортна зала в Шумен от типа Арена Армеец с подкрепата на правителството.
Християн Тотев стана спортист на Шумен за 2015 г., а съотборникът му Пламен Борисов взе второто място в класацията. Треньорът Галин Методиев също бе избран за №1 на града.