Още 304 бази с данни стават достъпни

Общество

24-03-2016, 06:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До края на годината гражданите и фирмите ще имат достъп до над 450 масива с информация

До края на годината държавните институции ще "отворят" 304 бази данни от данни, реши Министерският съвет в сряда, пише в. "Капитал". В следващите месеци в интернет трябва да се появи информация например за свободните работни места във всяко бюро по труда, за замърсяването на въздуха или за дейността на фонд "Научни изследвания".
Тази инициатива започна още в началото на 2015 г., когато Министерският съвет прие първия подобен списък с над 100 бази данни, които трябваше да станат достъпни за гражданите в подреден, отворен и машинночетим формат. На уебсайта www.opendata.government.bg вече са публикувани 141 такива масива, а с новото решение общият им брой до края на годината трябва да стане над 450.
Идеята зад инициативата е гражданите, неправителствените организации и бизнесът да ги използват, анализират и препубликуват за търговски и нетърговски цели. Според влезлия в началото на 2016 г. нов Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ) правителството трябва да разширява набора от такива бази данни всяка година. Всяка администрация пък трябва ежегодно да публикува план за новите масиви с информация, които ще "отвори", както и краен срок за това.
Всички тези данни се събират и в момента, но не са свободно достъпни за гражданите, освен ако те не ги поискат чрез специално заявление.
Кои са данните
До края на годината всеки трябва да може сам да види къде се заустват всички отпадъчни води в страната, кои са всички фирми, които извършват таксиметрови услуги, къде са всички държавни лечебни заведения. В новия списък влизат например и регистърът на защитените зони, списък на всички общопрактикуващи лекари, които работят с НЗОК, или списък на големите инвеститори в България (извадка от списъка може да видите в карето).
Сами по себе си много от тези таблици и масиви не звучат твърде интересно. Идеята е обаче те да бъдат използвани от гражданите за анализ и създаване на нови услуги. Така например до края на годината всеки, който желае да направи свое приложение за разписанието на полетите, влаковете на БДЖ или автобусните превози, трябва да може да го направи на базата на данните в opendata.government.bg. До 2020 г. икономиката, създадена на подобни отворени данни в цяла Европа, може да достигне 206 млрд. евро, коментираха от екипа на заместник-министър председателя по административната реформа Румяна Бъчварова преди няколко месеца.
Държава на две скорости
За да могат да се използват държавните данни пълноценно обаче, ще отнеме още време. Някои от обявените в минали списъци данни все още липсват - според постановление на Министерския съвет от 2015 г. например Министерството на финансите трябва да публикува регистър на общинския дълг, но такъв все още не е достъпен на сайта за отворени данни.
За момента и общините не публикуват почти никаква информация, която засяга най-отблизо ежедневния живот на гражданите. Преди седмица "НПО Линкс", Българската асоциация на софтуерните компании и активисти поискаха от Столичната община да "отвори" над 100 масива с информация, която има пряко отношение към качеството на живот на гражданите. Според новия списък на МС общините ще трябва да публикуват данни за бюджетите си, за маршрутите и движението на градския транспорт, за техническите паспорти на сгради, за домашните и безстопанствени кучета, за издадените разрешителни за строеж и за общинската собственост и общинските предприятия.

Някои от по-интересните бази данни, които ще бъдат публикувани:
- Публичен регистър на обменните бюра
- Регистър заустване отпадъчни води
- Регистър на търговците, които извършват таксиметров превоз
- Списък на всички регистрирани контролно-технически пунктове
- Данни за качеството на атмосферния въздух в Република България
- Списък на районни полицейски управление и полицейски участъци
- Справки относно миграционната обстановка в Република България
- Списък на лечебните заведения с над 50 на сто държавно участие
- Информация за дейността на Фонд "Научни изследвания"
- Справка за броя на децата в групите в детските градини за следващата учебна година
- Централен регистър на особените залози
- Публичен регистър на свлачищните райони
- Списък на туристическите атракции
- Брой сключени бракове по области и години
- Публичен регистър на земеделските стопани
- Регистър на домашни и безстопанствени кучета
- Регистър на общинските предприятия
- Регистър на защитените територии и защитените зони в Република България