"Лукойл" поиска проверка на горивата на Марешки

Портфейл

24-03-2016, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От Българската петролна и газова асоциация настояват за проверка на всички участници на пазара на горива

Компетентните органи да извършат незабавна проверка на дистрибуторите, от които Веселин Марешки твърди, че купува горива, и техните действия на пазара, както и да установят действителния произход на продаваните от тях горива. Това призоваха от „Лукойл-България” ЕООД, пише в. "Труд".
Повод за искането са последните публични изяви на Веселин Марешки, че горивото, което се продава на неговите бензиностанции, е „купено от Лукойл през двама-трима посредници”, „Лукойл-България” настоява за яснота по въпроса, кои са тези посредници и какви количества е закупил от тях.
„При настоящите цени на едро на бензин и дизел, твърдението на господин Марешки, ако отговаря на истината, буди основателни съмнения, че въпросните посредници прилагат неправомерни практики, за да прикрият истинския произход на горивата си. Другият логичен вариант е те да продават на загуба, което също е забранено от закона.”, посочват от компанията.
За проверка на всички участници на пазара на горива, настояха от Българската петролна и газова асоциация.
От там заявиха, че многократно са призовавали за върховенство на закона и равнопоставеност на всички участници на пазара на течни горива в България,
„Отново заявяваме, че членовете на БПГА не са и никога не са били в забранени споразумения помежду си. По тази причина няма от какво да се притесняваме и сме напълно открити и прозрачни. Надяваме се, че както ние сме проверявани, така ще бъдат проверени и останалите участници на пазара. Противното би означавало, че държавата взима страна.”, коментираха от асоциацията.
Те настояват върху Комисията за защита на конкуренцията да не се оказва натиск от публични лица и медии, за да може тя компетентно и безпристрастно да си свърши работата.
Пред „Труд” от газовата асоциация коментираха, че проверката на Комисията за защита на конкуренцията е рутинна. Не са влизали полицаи в офисите, ние оказваме пълно съдействие, допълниха от БПГА.