Продадоха плоча на „Бийтълс“ за рекордните 110 хиляди долара

Увита в хартия, плочата лежала половин век на тавана на Лес Магуайър

Демо запис на "Бийтълс" от 1962 г. на ацетатна грамофонна плоча бе продаден на търг в английския град Уорингтън за 77 500 паунда или 110 000 долара.

На плочата са записани две песни: Till There Was You, за която е посочено, че е на "Пол Макартни и "Бийтълс", и Hello Little Girl, с автор "Джон Ленън и "Бийтълс".

Музикални експерти нарекоха този запис "Светия Граал" – върховна мечта за колекционерите. Той е направен от популярна верига магазини HMV (His Master's Voice) и е представен от бъдещия продуцент на "Бийтълс" Джордж Мартин в звукозаписната компания EMI.

"Увита в хартия, плочата лежеше повече от половин век на тавана на къщата на Лес Магуайър, кийбордистът на друга известна ливърпулска група Gerry and the Pacemakers" - казва той.

По това време и тази група, и "Бийтълс" са имали един и същ мениджър – Брайън Епстайн, който осигурява на "ливърпулската четворка" огромен търговски успех.

Случило се така, че Мартин е дал плочата на Епстайн, а той - на Макгуайър, който я оставил на тавана, заключил го, а след това забравил за нея.